Tel: 0750 401 516

Retardul de crestere

Evaluarea creșterii la copil

September 16, 20244 min read

retardul de crestere.png

𝐄𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥

Creșterea este un parametru obiectiv important al stării generale de sănătate a copilului

Evaluarea greutății și înălțimii copilului pe diferite etape de vârstă ne ajută la identificarea cât mai precoce a eventualelor probleme legate de creștere și la acțiune imediată, pentru asigurarea unei creșteri sănătoase și a unei dezvoltări armonioase. 

Monitorizarea creșterii se face prin evaluarea următorilor parametrii:

- talia – măsurarea se face în poziția culcat pe spate (clinostatism) până la vârsta de 3 ani și în picioare (ortostatism) peste varsta de 3 ani;

- greutatea - copilul va fi cantarit dezbracat;

- perimetrul cranian - reprezentat de perimetrul cefalic maxim;

- viteza de crestere: în cm/an sau cm/6 luni;

- indicele de masa corporala = greutate/talie2 (kg/m2).

Toti copiii trebuie evaluați și după înălțimea medie parentală. Există o corelație pozitiva între media înălțimii părinților și înălțimea copilului.

Talia finală predictivă (talia țintă) a copilului corespunde mediei taliei părinților +/- factor de corecție:

Pentru băieți = (Talia mamei + Talia tatălui + 13)/2;

Pentru fete = (Talia mamei + Talia tatălui - 13)/2.

Daca înălțimea lor este în limite normale, raportată la înălțimea părinților și vor crește cu o rată normală în timp,  vor fi considerați normali indiferent de standardele populației.

Dar, pentru a avea o imagine mai clară, folosirea 𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞 în monitorizarea dezvoltării fizice a copiilor prezintă avantaje semnificative comparativ cu măsurarea sporadică a greutății și înălțimii. Aceste grafice sunt folosite de specialiștii în sănătate pentru a urmări evolutia creșterii copilului, dar pot fi folosite și de către părinți.

Graficele oferă un standard de referință pentru evaluarea creșterii în greutate, înălțime și circumferința craniană, comparând progresul individual al unui copil cu modelele de creștere stabilite pentru copiii de aceeași vârstă și sex, identificând astfel eventuale abateri de la normal.

De exemplu, o linie orizontală pe grafic ar putea indica o stagnare în creștere, în timp ce o linie ascendentă care se încadrează în culoarul normal de creștere, arată o dezvoltare sănătoasă.

De aceea, este foarte importantă urmărirea în dinamică a creșterii în greutate și înaltime, pentru a acționa din timp, până nu se ajunge la deficite importante, care sunt mult mai greu de recuperat. Este importantă monitorizarea progresul copilului pe parcursul timpului, nu doar să ne concentrăm pe o singură măsurătoare.

De asemenea, este bine să stim că, deși graficele de creștere oferă o perspectivă valoroasă asupra dezvoltării fizice, fiecare copil este unic și are propriul ritm de creștere. Astfel, variațiile minore față de medie nu sunt un motiv de îngrijorare.

Iată câteva aspecte despre cum să le folosim și să interpretam corect aceste grafice.

Pot fi folosite graficele de creștere ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sau CDC (Centers for Disease Control and Prevention), care afișează datele de creștere standard pentru copii, bazate pe studii ample. Ele includ informații despre greutate, înălțime și circumferința craniană în funcție de vârstă și sex. Acestea sunt separate pentru băieți și fete, deoarece modelele de creștere variază între sexe.

     𝐂𝐮𝐦 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐦 𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞?

Graficele de creștere utilizează percentile pentru a arăta cum se compară creșterea unui copil cu cea a altor copii de aceeași vârstă și sex. De exemplu, dacă un copil este la percentila 50 pentru greutate, înseamnă că 50% dintre copiii de aceeași vârstă și sex cântăresc mai puțin, iar 50% cântăresc mai mult. Culoarul de creștere normal se situează între percentila 5 și percentila 95.

Trebuie să ținem cont de faptul că există variații normale în creșterea copiilor. Un copil poate fi mai mic decât media (în funcție și de talia părinților), dar să nu se situeze în afara culoarului normal de creștere.

Pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani se utilizează grafice și pentru indicele de masă corporală (IMC).

     𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞?

- Dacă observăm o deviație semnificativă de la culoarul normal de creștere, și anume dacă greutatea sau înălțimea sunt sub percentila 5;

- Dacă există o stagnare în creștere de câteva luni.

În aceste situații este recomandat un consult medical.

     𝐂𝐮𝐦 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐦 𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐧𝐚̆𝐬𝐜𝐮𝐭̦𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚𝐭𝐮𝐫?

La copiii născuți prematur vom folosi vârsta corectată care este stabilită prin scăderea numărului de săptămâni de prematuritate din vârsta cronologică a copilului.

Vârsta corectată trebuie utilizată până copilul atinge vârsta de 2 ani. Pentru bebelușii născuți cu o greutate mai mică de 1000 g, vârsta corectată se utilizează până la 3 ani. Dacă, în schimb, copilul ajunge la o greutate normală până la 24-36 de luni, se poate folosi vârsta cronologică.

     𝐂𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐬 𝐬𝐞 𝐜𝐚̂𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐚𝐮 𝐬𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐨𝐚𝐫𝐚̆ 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢?

Este recomandat ca măsuratorile de lungime și greutate să fie efectuate la fiecare două săptămâni, în primele două luni de viață, pentru a monitoriza corect evoluția copilului.

După încheierea acestei perioade și până la 2 ani, copilul poate fi cântărit si măsurat o singură dată pe lună, iar dupa doi ani este suficient la 3 luni. Desigur, dacă situația o impune, se pot repeta aceste măsuratori mai des.

Aceste grafice sunt un instrument util, dar nu sunt singurul indicator al sănătății și bunăstării copilului. Alți factori, cum ar fi dezvoltarea abilităților motorii, limbajul și comportamentul, sunt de asemenea importanți în evaluarea generală a sănătății copilului.

Monitorizarea tulburărilor de creștere și dezvoltare este importantă în practica pediatrică, pentru identificarea cât mai precoce a condțtiilor care ar pune în pericol dezvoltarea ulterioară a copilului.

Medic Primar Pediatrie, Doctor in Medicina, Conferentiar Universitar la Disciplina Pediatrie, Facultatea de Medicina si Farmacie din Craiova

Dr. Ileana Puiu

Medic Primar Pediatrie, Doctor in Medicina, Conferentiar Universitar la Disciplina Pediatrie, Facultatea de Medicina si Farmacie din Craiova

Back to Blog